Den här gratängen är ett jättegott tillbehör till ugnsstekt fisk. Om jag har bråttom lagar jag den på färdigsköljd färsk spenat. Om du får tag i fin fänkål, spara fänkålsdillen och dekorera gratängen med den.
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnssäker form med olja.
- Fräs spenaten i omgångar i olivolja i en stekpanna, och lägg över spenaten i den. Droppa över balsamico och strö över muskot.
- Ansa fänkålen och skiva den. Koka upp vatten och lite salt i en kastrull och förväll fänkålen genom att lägga i den och ge vattnet ett uppkok under lock. Ta av locken och låt koka någon minut. Häll av vattnet genom ett durkslag.
- Låt fänkålen rinna av och lägg den sedan ovanpå spenaten i formen. Strö över salt, peppar och ostsorter. Häll till sist på grädden och ställ in formen i ugnen.
- Tillaga gratängen ca 20 min eller tills den fått fin färg och grädden bubblar ordentligt. Servera genast.