Gratinerade havskräftor med Västerbottensost

Havskräftor var en sådan lyx för bara några år sedan, men nu (2021), kan vi köpa kokta havskräftor i behändiga 700 grams-hinkar i livsmedelsbutiken. En hink innehåller mellan 15 och 30 kräftor. Priset är överkomligt och har man tur hittar man dem till extrapris.
Det är lite pilligt att dela och rensa kräftorna, så ta tid till det i planeringen. Rätten kan förberedas och sedan bara gratineras precis före servering.
Det är festligt att ställa fram långpannan på bordet och låta var och en servera sig själva. Det är också gott att doppa bröd i citronsaften och osten som ligger på bakplåtspapperet.

Gör så här

  1. Låt smöret anta rumstemperatur. Värm ugnen till 250 ° och grill. Klä ugnens långpanna med bakplåtspapper.
  2. Dela havskräftorna på längden. Ta bort den lilla magsäcken (som sitter närmast huvudet) och den mörka tarmen. Lägg de halverade kräftorna i långpannan. Dela citronen i klyftor och lägg dem tillsammans med kräftorna.
  3. Kryddsmör: Lägg smöret i en bunke. Hacka eller klipp persiljan fint. Rör ner citronsaften, lite i taget, i smöret. Rör ner persilja, salt och peppar.
  4. Fördela kryddsmöret på kräfthalvorna.
  5. Strö över Västerbottensosten. Så här långt kan rätten förberedas. Lägg på bivaxduk eller plastfolie och förvara i kyl. Ta fram från kylen 30 minuter innan kräftorna ska gratineras.
  6. Gratinera högt upp i ugnen cirka 2 minuter.
  7. Servering: Servera genast med rostat bröd eller vitlöksbröd.

Tips
Rätten går fint att laga även av råa havskräftor. Öka då på saltmängden till 1 tsk och tillagningstiden till cirka 5 minuter.