Grön sparris är delikat att göra en förrättssoppa på. För att ge soppan extra färg brukar jag låta några gröna blad, som spenat, koka med. Ja, det är fusk, men det är ganska naturligt fusk.
Ofta är recepten på sparrissoppa på två sparrisknippen, 500 g. Jag tycker att det blir lagom som förrätt för fyra personer om du gör soppan på en knippa, 250 g. Självklart kan du dubblera receptet!

Gör så här

  1. Skala sparrisen och skär av topparna. Skär upp stjälkarna i en centimeter långa bitar.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2−3 minuter. Häll sedan bort vattnet. Lägg undan topparna, de ska vara till dekoration.
  3. Skala och hacka löken. Fräs den lätt i smör i en kastrull. Häll över vinet, buljongen och grädden, och koka upp.
  4. Lägg ner sparrisen och spenatbladen, sänk värmen till medel och låt sparrisen sjuda i gräddbuljongen 10 minuter utan lock.
  5. Ta av kastrullen från värmen och mixa till en slät soppa. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Så här långt kan rätten förberedas.
  6. Servering: Hetta upp soppan och servera i förvärmda skålar eller djupa tallrikar med sparrisknopparna som garnityr.

Tips
När jag kokar vit sparris brukar jag låta skalen koka med i kokvattnet. Vit sparris ger fin smak åt kokvattnet, och det brukar jag koka ihop och använda som buljong till sparrissoppa.