Crêpes är flortunna pannkakor, ofta serverade med någon typ av fyllning. Goda fyllningar är till exempel en stuvning med räkor eller svamp. Till förrätt räcker en crêpe per person, men till supé kan det vara bra att beräkna två var.
Bretagne i Frankrike var redan på 1200-talet känt för sina crêpes. Crêpes görs på vetemjöl till skillnad mot galettes som gör på på bovetemjöl.
Det går alldeles utmärkt att steka crêpes i en teflonpanna eller en pannkakslagg av gjutjärn om du inte har tillgång till crêpesjärn.

Gör så här

 1. Pannkakssmet: Blanda samman vetemjöl och salt i en bunke. Rör ner hälften av mjölken och vispa ut eventuella klumpar.
 2. Vispa sedan ner resten av mjölken, samt äggen, ett i taget. Vispa till en jämn smet. Smält smöret, häll ner och rör ut.
 3. Låt smeten stå och svälla i mellan 30 minuter och 1 timme.
 4. Stekning: Värm pannan, tillsätt smör se till att fettet täcker pannans botten. Grädda tunna pannkakor, ca 15 centimeter i diameter. Häll i en dryg dl smet och vinkla pannan så att smeten fördelas jämnt. (Eller använd en crêpe-skrapa för att bre ut smeten)
 5. Grädda tunna pannkakor, ca 15 centimeter i diameter, på medelvärme tills pannkakan har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Det tar mellan ½ och 1 minut. Vänd den och grädda klart på andra sidan, ca ½ minut.
 6. Låt pannkakorna svalna på smörpapper.
 7. Fördela önskad fyllning (till exempel svampstuvning eller räkstuvning) på pannkakorna och vik in kanterna på tre sidor.
  Tips:
  Du kan också gratinera crêpes på svenskt vis. Då fyller du pannkakorna och rullar ihop dem. Lägg de fyllda pannkakorna i en smord ugnssäker form med skarven neråt. Strö över riven ost. Gratinera i 225° ugn i ca 15 minuter. Osten ska smälta och rätten ska få gyllengul färg. Servera gärna mjuka crêpes med krispig sallad.

Serveringstips

Så här gör dy fyllda gratinerade crêpes a la prins Bertil
»Crêpes a la prins Bertil

Att fylla crêpes med
»Räkstuvning (kommer snart)
»Champinjonstuvning
»Kantarellstuvning
Crêpes kan också serveras som dessert eller mellanmål med söt fyllning.