Grundrecept: Koka vinterpotatis

Beräkna 2−3 normalstora potatisar per person.
Du kan antingen koka potatisen med skal på eller skala den. Om potatisen har grova skal blir det oftast godast att skala före kokning. Tunt skal däremot bevarar potatisens smak och näringsämnen bättre. Det är också enklare att spara potatis med skal på ifall du skulle få över.
Vill du skala potatisen innan du kokar den, tvätta den och torka den innan du skalar den. Tänk då på att en del av vikten försvinner med skalen, så att du inte kokar för lite potatis. Torrskala för att bevara smaken bättre. Rinnande vatten sköljer bort både smak och nyttigheter.
Fast eller mjölig potatis? Det beror på tycke och smak, och vad du ska använda den till. En mjölig potatis spricker lätt och kokar gärna sönder, medan en fast sort håller ihop vid kokning och tål att hällas fram och tillbaka.
Ta inte för lite potatis om du ändå kokar. Bättre då att koka mer än vad som går åt, det gör inget att få några potatisar över. Det finns mycket gott du kan göra av kokt, kall potatis. Och potatis är inte dyrt, även om du väljer de luxe-kvalitet.

Gör så här

  1. Om potatisen ska kokas utan skal, skala den med en rotfruktsskalare. Bäst är att torrskala, eftersom skalning under rinnande vatten gärna sköljer bort en massa nyttigheter.
    Om skalen är tunna, skölj om skalen är smutsiga. Många påsar med potatis som säljs idag är sköljda i rent vatten innan de förpackas, och de kan användas direkt.
  2. För att få en jämn koktid är det bra om du väljer potatisar i samma storlek. Är några potatisar större än de andra, skär dem i mindre bitar. Ett annat sätt är att koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätta de mindre potatisarna senare. Ska du koka potatis att pressa eller till mos går det fortast att koka potatisen i bitar.
  3. Koka upp vattnet i en kastrull eller koka upp vatten i en vattenkokare. Lägg potatisarna i det kokande vattnet eller lägg dem i en kastrull och häll på kokande vatten från vattenkokaren. Salta om du vill. Salt eller inte i kokvattnet är en smaksak. Det gör inte så mycket för smaken på själva potatisen. Plattan ska stå på högsta läge och det ska vara lock på kastrullen.
  4. När vattnet kokat upp igen, sänk värmen till låg och sjud potatisen mjuk. Det är svårt att säga en exakt koktid. Stor potatis ta ca 25 minuter att koka, mindre potatis något kortare tid. Tärnad potatis till mos tar ca 15 minuter. Känn efter med en potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Är den fortfarande hård, koka lite till.
  5. Häll lite iskallt vatten i potatiskastrullen för att avstanna kokningen. Ta tag i kastrullen med rejäla grytlappar, lägg locket lite på glänt och häll av vattnet.
  6. När vattnet ät borta från kastrullen, ställ tillbaka den på den varma spisplattan och låt potatisen ånga av, då blir den torr och fin. Servera helst direkt, potatis är godast nykokt.

Tips
Måste potatisen varmhållas, lägg hushållspapper i bottnen på en kastrull och häll över potatisen. Lägg ett lager hushållspapper ovanpå och sedan en ren kökshandduk. Sätt på ett lock. Potatisen håller sig varm en dryg halvtimme på det här sättet.


Resursklok kommentar

Kokt kall vinterpotatis av fast sort kan du tärna och steka. Servera som tillbehör eller gör en pytt på korv- och/ eller köttrester. Den funkar också i potatissallad eller matig sallad, som till exempel tonfisksallad. Den vanligaste och mest sålda fasta potatissorten är Bintje.
Kokt kall potatis av mjölig sort kan du värma upp i mikrovågsugn och pressa genom en potatispress. Servera som den är som tillbehör, eller gör mos. Den vanligaste och mest sålda mjöliga potatissorten är King Edward.
SMAK är stiftelsen Potatisbranschens egen certifiering. Den garanterar att potatisodlingen skett på certifierade gårdar och att potatisen är livsmedelssäkrad.