Den här ärtsoppan är helt växtbaserad. Allra bäst blir den om du blötlägger ärterna innan de kokas. Jag brukar lägga dem i blöt över natten eftersom jag börjar ärtkoket på morgonen samma dag som ärtsupén på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien serveras.
Det är svårt att ange exakt hur mycket vatten det ska vara i ärtsoppa. Allt beror på hur grytan ser ut och därav hur mycket vattnet kokar bort. Det är också en smaksak hur tjock eller tunn man vill ha sin soppa. Det går bra att behålla skalet på löken. Skalet ger fin djup färg till soppan.

Gör så här

  1. Blötlägg ärterna i kallt vatten i minst 6 timmar.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet och spola av ärterna med kallt vatten.
  3. Häll rapsoljan i en gryta och häll på ärterna. Häll på nytt vatten, smula ner grönsaksbuljongen och salta. Koka upp långsamt på medelvärme. Skumma av när soppan kokat upp.
  4. Skölj löken och tryck ner den. Tillsätt löken, lagerbladet, mejram och timjan. Låt soppan sjuda på låg värme 1 -1 ½ timme. Smaka av så att ärterna är mjuka rakt igenom. Spä med mer vatten om soppan känns tjock. Är soppan för tunn, fortsätt koka utan lock.
  5. Servering: Smaka av och justera eventuellt kryddningen med salt, mejram och timjan. Om soppan har tjocknat, rör ner lite vatten. Ge soppan ett uppkok före servering och servera den riktigt het med senap.

 

Serveringstips

Så här gör du egen grönsaksbuljong
»Grönsaksbuljong