Så hör kokar du din egen grönsaksbuljong. Jag brukar koka buljong på purjolöksblast, änden på morötter och palsternacka samt persiljestjälkar som jag plockat bladen av. Alltihopa fryser jag in vartefter, och när jag har tillräckligt mycket tar jag fram det ur frysen och kokar en buljong.
Grönsaksbuljong kan du använda till soppor, såser och grytor.

Gör så här

  1. Skölj, skala och tärna rotfrukter och grönsaker. Spara skalet från den gula löken och skär själva löken i klyftor. Skär grönsaker och rotfrukter i jämna bitar.
  2. Lägg lök, lökskal, morötter, palsternacka, selleri och persiljestjälkar i en stor kastrull. Häll på vattnet och tillsätt salt och peppar.
  3. Koka upp. Sänk värmen till låg och sjud under lock 30-45 minuter. Rotfrukterna ska vara näst intill mos.
  4. Sila ner buljongen i en ren kastrull genom en finmaskig sil. Koka upp buljongen, sänk värmen till medel och låt sjuda utan lock tills hälften av buljongen återstår.
  5. Använd direkt, eller låt svalna och kyl sedan buljongen. Den går utmärkt att frysa in.

 

Serveringstips

Några tips på rätter där du kan använda grönsaksbuljong

»Saffranskryddad gryta på sötlupin
»Kryddig linssoppa
»Kryddig grönsakssås