Lyxvarianten av gratinerad hummer. Till den här rätten kan du med fördel använda djupfryst hummer, eftersom den ska gratineras i ugn.
Äkta hummer Thermidor innehåller alltid konjak, senap och äggula. Receptet skapades på Auguste Escoffiers restaurang Maison Maire, Paris, på 1860-talet. Namnet kommer från pjäsen Thermidor, som spelades på teatern runt hörnet från restaurangen.

Gör så här

  1. Låt humrarna tina. Värm ugnen till 250°.
  2. Klyv humrarna på längden och ta bort tarmen och magsäcken. Ta ut allt kött och se till att stjärt och sköld håller ihop. Knäck klorna och ta ut köttet. Ställ hummerskalen i en ugnssäker form.
  3. Skär hummerköttet i små bitar och fräs det hastigt i 1 msk smör. Häll på vinet och lägg tillbaka köttet i hummerskalen. Skala och finhacka lökarna.
  4. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Lägg champinjonerna i kall stekpanna, hetta upp och låt vätskan koka bort. Tillsätt resten av smöret och bryn champinjonerna. Tillsätt löken och låt den bryna med.
  5. Lägg över champinjoner och lök i en kastrull och rör ner mjölet. Blanda samman grädde och buljong och tillsätt. Koka upp under omrörning, sänk värmen till låg och låt sjuda ca 5 minuter.
  6. Tillsätt konjak, senap, salt, peppar och citronsaft. Smaka av och justera eventuellt kryddningen. Rör sist ner äggulan i stuvningen. Skeda stuvningen över hummerköttet i skalen.
  7. Blanda samman ost och ströbröd och strö över. Gratinera i ugn ca 10 minuter.
  8. Servera genast.