Kålpudding är en av min mammas paradrätter. Hon gör alltid en färsbotten och lägger kål och lök ovanpå. Så på det viset lagar jag också kålpudding på KSLA (Kungl Skogs- och Lantbruksakademien). Där uppskattar gästerna mamma Gerds kålpudding mycket!
I originalreceptet till kålpudding ska det vara ströbröd och grädde, men det har jag tagit bort. Det är alltid enklast att laga gluten- och laktosfria rätter i storkök. På KSLA använder jag antingen ren fläskfärs eller olika typer av blandfärs, beroende på vd som finns hemma. Huvudsaken är att merparten av färsen är fläskfärs.

Gör så här

 1. Värm ugnen till 200°.
 2. Skala och grovhacka löken. Fräs löken mjuk i rapsolja.
 3. Skär bort rotstocken på kålhuvudet och tärna den fint. Strimla resten av kålen. Smörj ett GN-bleck med sprayfett och lägg ner den strimlade kålen och den tärnade rotstocken. Fräs i ugnen 6-8 minuter. Rör om en gång under tiden.
 4. Smula ner färsen i skålen till en blandare. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop lätt. Tillsätt ägg, salt, peppar och lökpulver. Blanda samman och tillsätt vattnet under tiden.
 5. Smörj formar eller GN-bleck med sprayfett. Bre ut färsen i formarna, men inte ända uti kanten. Lägg på kålen och löken. Häll på lite vatten runt om färsen och droppa ner konc buljong.
 6. Sänk ugnstemperaturen till 120°. Tillaga kålpuddingen i mitten av ugnen i 45 minuter – 1 timme. Innertemperaturen ska vara 72°.
 7. Ta ut formen och häll av buljongen. Skär upp kålpuddingen i portionsbitar. Håll varm till servering.
 8. Gräddsås: Mät upp buljongen från formen och komplettera med buljong från flaska eller tärning.
 9. Ta undan lite av grädden och häll i en skål. Vispa ner mjölet till en klumpfri redning. Häll resten av grädden i en kastrull och hetta upp den.
 10. Häll på buljongen och red såsen med redningen, lite i taget, under vispning. Sänk värmen till låg och låt såsen sjuda till önskad konsistens.
 11. Smaka av noga innan du kryddar med salt och peppar. Hur mycket kryddor du behöver använda beror på hur salt och kryddstark buljong du använt.
 12. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Ställ in puddingarna i ca 5 minuter tills de får fin färg.
 13. Servering: Servera med gräddsås, kokt potatis, lingon och inlagd gurka.