Karréspjäll med grillsås och bakad potatis

Karréspjäll hittar vi då och då i köttdisken i livsmedelsbutiken, särskilt runt jul. Det är rent anatomiskt inte revbensspjäll, utan fläskkarré med ben som styckats för att kunna tillagas på samma sätt som revben.
Det här receptet kräver lite pyssel och omsorg. Det tar lite tid, men är absolut inte svårt! Först behöver karréspjällen minst fyra timmar för att marinera. Sedan tar det runt en timme i ugnen.
Lägg karréspjällen i marinaden redan på morgonen, eller låt dem marinera över natten.

Gör så här

  1. Skär spjällen i långa bitar med benet i ena änden. Gnid in spjällen med ingefära och lökpulver. Droppa över sojan. Låt köttet marinera i kylen i minst 4 timmar, eller över natten.
  2. Grillsås: Blanda samman chilisås, soja, vinäger och senap. Rör ner sirap, sambal, ingefära, timjan och worcestershiresås. Pressa ner vitlöken. Blanda till en homogen grillsås.
  3. Värm ugnen till 225°. Stick i bakpotatisarna med en tandpetare. Lägg dem i en ugnssäker form.
  4. Lägg spjällen på galler i en annan ugnsform. Pensla med såsen, täck med ugnsfolie och ställ in i ugnen tillsammans med potatisarna. Tillaga 30 minuter.
  5. Ta ut formen med spjällen och ta av folien. Häll av vätskan som samlats i botten på formen. (Den kan sparas till en sås.)
  6. Vänd spjällen och pensla dem på andra sidan. Stick in köttermometerns rör på det tjockaste stället i köttet. Stek i ytterligare 30 minuter eller till 83°. Pensla med såsen då och då.
  7. Känn på potatisarna med en sticka. Om de är mjuka rakt igenom, ta ut dem och svep in dem i ugnsfolie så att de håller sig varma till servering.
  8. Rör samman senapspulvret och så mycket vatten att det blir en krämig sås. Häll upp senapssåsen och chilisåsen i skålar. Förbered en sallad om du vill servera det till.
  9. Skär upp spjällen i bitar. Servera spjällen med bakad potatis, chilisås och senapssås.

Serveringstips

Kålsallad passar alltid fint till griskött. Här är en variant.
»Sallad på lila spetskål med mango och chili