Svensk sommar på ett tårtfat. När jordgubbarna börjar mogna är det dags att bjuda på sommarens mesta tårta. Dekorera med jordgubbar eller godis.
Om du väljer att baka tårtbottnen och koka vaniljkrämen själv kan du mycket väl göra det dagen före tårtan ska serveras. Eller så gör du vaniljkrämen av marsánpulver och lägger mellan färdiga tårtbottnar. Huvudsaken är att du toppar tårtan med vackra färska jordgubbar.
Fyllningen blir jättegod med färska jordgubbar, men ifall du inte har bär så det räcker kan du lägga tinade djupfrysta gubbar i tårtan.

Gör så här

 1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa kakformen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 2. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten och häll den i formen.
 3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Om stickan är fuktig eller kladdig, grädda lite till.
 4. Ta ut den färdiga kakan och låt den svalna. Stjälp sedan upp den på ett fat och lägg över en handduk. Låt kakan kallna helt.
 5. Vaniljkräm: Koka upp mjölk och vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och majsstärkelse och vänd ner i den varma vaniljmjölken.
 6. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda någon minut på låg värme. Lägg i smöret, blanda och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna och kyl.
 7. Dela kakbottnen i tre delar. Hacka eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Vispa grädden till fyllningen och blanda samman med jordgubbarna.
 8. Använd underdelen som underdel i tårtan, fast upp och ner. Lägg på jordgubbsgrädde och sedan en botten till.
 9. Spritsa vaniljkrämen i en ring längs kanterna och sedan in mot mitten. Lägg på en botten till och tryck till ganska hårt.
 10.  Lägg på den sista bottnen och bre på grädde ovanpå tårtan. Låt även grädden falla ner och bre den runt kanten.
 11. Om du vill ha rostad, flagad mandel eller vit choklad runt kanten, lägg på den nu. Ställ tårtan i kylskåp ett par timmar före servering. Tårtan kan förvaras i kylskåp upp till 12 timmar.
 12. Servering: Garnera tårtan med godis och/ eller färska jordgubbar. Pudra över florsocker med hjälp av silen.