Kort buljong säger vi, även om det här inte är en buljong i egentlig mening. Det kommer från det franska kökets benämning på det här kokspadet, court buillon. I det franska köket finns både olika sorters kort buljong och olika användningsområden. Här hemma används den främst för att koka in fisk. Den görs av vatten, lök, rotsaker och något syrligt som ättikssprit eller vinäger. I det franska köket använder man även vitt vin.
Jag använder kort buljong för att göra inkokt lax.
Det var en av de första saker vi lärde oss på kockutbildningen på Gastronomiskolan.

Gör så här

  1. Dela löken i klyftor med skal och allt. Skala moroten och skär den i sneda slantar. Plocka dillvipporna av stjälkarna. Ta undan hälften av vipporna till dekoration, eller frys in.
  2. Häll vatten, ättikssprit och salt i en låg, vid kastrull. Krossa vitpepparkornen lätt i morteln och tillsätt. Lägg ner lagerbladet.
  3. Koka upp lagen, sänk värmen till låg och låt den sjuda 5 minuter. Lägg ner löken, morotsslantarna, dillvipporna och dillstjälkarna och ge lagen ännu ett uppkok.
  4. Sänk värmen till låg och sjud ytterligare 15 minuter.
  5. Nu är lagen klar att koka fisk i. Använd den som den är, eller sila och koka fisken i den silade spadet.
  6. Sjud fisken i spadet och låt den kallna i spadet. Kyl sedan fisken i spadet.

Tips 1
Har du dillstjälkar och persiljestjälkar i frysen, använd dem när du kokar kort buljong.

Tips 2
Du kan byta ut hälften av vitpepparkornen för annorlunda smak.