Krondillsbuljong med kräftstjärtar

Passa på att laga den här soppan i kräfttider när det både finns kräftor och massor av krondill i butikerna, på torget eller i ditt grönsaksland. Gör soppan på egenkokt kräftbuljong, eller använd hummerbuljong från flaska. Skalade kräftstjärtar i lag med dill finns också att köpa färdiga. Den här soppan passar fint som förrätt. Den går även att laga av färska havskräftstjärtar.

Gör så här

  1. Rensa kräftorna och ta vara på köttet från klorna. Använder du kräftstjärtar i lag, låt dem rinna av i en sil.
  2. Plocka alla toppblommorna av krondillen. Spara de minsta till dekoration.
  3. Häll buljongen i en kastrull, koka upp den och ta av kastrullen från plattan. Lägg ner kräftstjärtarna och låt den bli genomvarma. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma.
  4. Lägg ner dillkronorna i buljongen och mixa samman dem med buljongen. Klicka ner smöret och fortsätt att mixa. Smaka av och justera kryddningen med salt och vitpeppar. Hetta upp soppan.
  5. Lägg de varma kräftstjärtarna i värmda djupa tallrikar tillsamman med dilltopparna till dekoration.
  6. Häll över den heta krondillsbuljongen i tallrikarna och servera genast.

Tips 1
Om du använder hela kräftor och har kräftskal, låt dem sätta extra smak på buljongen. Lägg dem i buljongen tillsamman med några krondillstjälkar, koka upp och sjud under lock 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen, låt dra 30 minuter och sila.

Tips 2
Den här buljongen går även att laga med färska havskräftstjärtar. Låt dem sjuda i buljongen i ½ minut, inte mer.

Serveringstips

Så här gör du egen buljong
»Kräftbuljong
»Skaldjursbuljong
»Musselbuljong