Kycklingfilé i lime-marinad

Inspirationen till den här läckra kycklingen kommer från restaurang Shanti på Södermalm i Stockholm. Där grillar de bengaliska kockarna kycklingbitarna på spett i en tandoor, en lerugn. På Tilias läger tillagar vi kycklingen i ugn, och smaken blir underbar även om färgen är lite blek. Anpassa mängden kyckling och quorn efter antalet blandkostare och vegetarianer. Och kolla för säkerhets skull att alla gillar koriander. Byt ur mot persilja vid behov.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i lika stora, lite knubbiga bitar. Lägg dem i en vid form. Gör lika dant med quornfiléerna.
  2. Tvätta limefrukterna noga. Skär loss det gröna skalet från limefrukterna med ett cestjärn, eller skär med potatisskalare och strimla ytterst fint.
  3. Hacka koriandern och krossa den tjocka delen av citrongräset. Skär sedan citrongrässtjälkarna i mindre bitar.
  4. Blanda samman buljong, koriander, citrongräs, limeskal, limesaft, citronpeppar, honung, salt  och peppar.
  5. Häll blandningen över kycklingen och vänd runt så att alla bitar täcks av marinad. Lägg över plastfolie och låt kycklingen och quornbitarna stå 2 timmar i kyl för att ta åt sig smak.
  6. Värm ugnen till 200°. Smörj långpannor eller ugnsformar med neutral olja. Lägg i kyckling och quorn. Sila sedan över marinaden, så att citrongräset och limeskalen inte följer med.
  7. Ställ in kycklingen i ugnen och låt den tillagas ca 25 minuter.Kontrollera att den är genomstekt genom att ta ut en tjock bit och stick i den med en vass kniv. Om köttsaften som rinner ut är klar och genomskinlig är kycklingen klar. Om köttsaften har rosa inslag, tillaga ytterligare några minuter.
  8. Ställ in quornfiléerna och låt dem bli genomvarma, ca 10 minuter. Servera kyckling och quron med blomkål och potatis samt raita. (Se recept via länkar.) Gott till är naanbröd eller stora pitabröd.

Specialkost:
Rätten är glutenfri och mjölkfri.
Vegetariskt: Använd samma marinad som till kycklingen och marinera quornfiléer.
Kontrollera så att ingen är allergisk mot lime eller citrongräs.
Om du serverar bröd till, se till att det finns glutenfria och mjölkfria alternativ.

limekyckling-marinad-tilia limekyckling-tiliaquorn-i-limemarinad-tilialimekyckling-blomkal-med-potatis-dhal-tilia

Serveringstips

»Blomkål med potatis
»Raita