Om du har en liten laxrest och kokt, kall potatis, ska du absolut laga en laxpudding! Till laxpudding kan du använda vilken lax som helst, rökt, gravad eller rimmad. Alla ger sin speciella karaktär till puddingen. Du kan också blanda flera sorter. I originalreceptet står det dock rimmad lax. För bästa resultat ska laxpuddingen vila i kyl i 2 timmar innan den gräddas.

Gör så här

  1. Smörj en ugnssäker form och varva potatis, lax, lök och dill. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Tänk på att anpassa saltmängden efter hur salt laxen är.
  2. Vispa upp äggen, rör ner mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar, och häll över blandningen i formen. (Ställ den i kyl i 2 timmar.)
  3. Värm ugnen till 225º. Klicka på smöret. Grädda laxpuddingen i 25 minuter, eller tills äggstanningen stannat och ytan fått fin färg.
  4. Skirat smör: Värm smöret i en kastrull och häll försiktigt av det klara fettet. Släng den grumliga bottensatsen. Servera det skirade smöret separat till laxpuddingen.