Vill du bjuda på ett riktigt exklusivt potatismos ska du koka det på mandelpotatis. Den har så fin smak och gör sig utmärkt både till mos och till lite lösare puré.

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten och koka potatisen ca 15 minuter.
  2. Häll grädde och mjölk i en liten kastrull och hetta upp så att det nästan kokar. Lägg ner smöret och låt det smälta i gräddmjölken.
  3. Häll bort kokvattnet från potatisen och låt den svalna så mycket så det går att hålla i den. Skala potatisen och pressa ner i en bunke.
  4. Tillsätt gräddmjölken, lite i taget, under det att du kör med elvispen på lägsta hastighet. Sluta vispa så snart du fått ett jämnt mos, så att det inte blir segt.
  5. Servering: Servera moset genast.

Tips 1
Det är extra gott att smaksätta moset med riven Västerbottensost. Ta ca 1 dl till det här receptet.

Tips 2
Vill du ha en slätare puré, lägg till ½ dl grädde och ½ dl mjölk.

Serveringstips

Mandelpotatismos passar fint i tunnbrödsrulle med rökt renstek eller souvas.

Moset är också gott till
»Kokt wienerkorv