En äkta New York cheesecake bakas i ugn och har två olika lager fyllning. Det är ganska många moment och en hel del pyssel, så ta god tid på dig när du ska baka. Dock är det inget som är särskilt svårt!
Den färdiga kakan ska sedan vila i kylen, gärna över natten, för att bli som bäst. Så baka den dagen innan den ska serveras.
Du som vill ha en syrlig brytning i den första fyllningen rör ner ett par matskedar rabarberkräm. För att få extra syra kan du annars servera cheesecaken med bär, till exempel hallon eller blåbär.
Receptet har jag fått av min vän och kollega Cathrine Schück.

Gör så här

  1. Kakbotten: Smält smöret i en liten kastrull. Montera matberedaren med kniven. Kör kexen till smulor och tillsätt socker, kanel, muskot och smält smör. Tryck ut smuldegen i bottnen på pajformen. Ställ formen kallt en stund och värm under tiden ugnen till 175°.
  2. Fyllning 1: Vispa upp äggen i en skål. Skrapa ner färskosten i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, strösocker och ev rabarberkräm.  Vispa samman ostblandningen med äggen med en ballongvisp till en homogen kräm. Häll fyllningen över tårtbottnen formen.
  3. Grädda kakbottnen med fyllningen i 35 minuter i ugnen. Ta sedan ut och åt kakan svalna och stabba till sig i 15 minuter.
  4. Fyllning 2: Rör samman crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela detta över kakan. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 5 minuter.
  5. Låt kakan svalna och kyl den sedan.
  6. Servering: Skär upp kakan i tårtbitar. Servera den som den är, eller med färska bär eller djupfrysta tinade.

Tips
Du kan spara kakan i kyl upp till 5 dagar. Lägg en bivaxduk över för att förhindra att kakan börjar smaka kylskåp.
Ska du frysa in kakan, förpacka portionsbitar i plastfolie och lägg dem i en burk med lock. Portionsbitarna tinar snabbare och jämnare än en hel kaka.