Det här är världens enklaste och kanske dessutom godaste soppa. Servera som förrätt till en måltid eller som varmrätt med gott bröd och gärna en dessert, som plättar eller pannkaka. Det är också gott att toppa soppan med till exempel hackade färska örter, knaperstekt bacon eller svampfräs. Receptet är tänkt som huvudrätt, men serverar du den som förrätt räcker soppan till 6-8 personer.

Gör så här

  1. Skala och ansa potatis och purjolök. Skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet och rör ut buljongtärningarna eller den koncentrerade buljongen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hetta upp smöret i en gryta och lägg ner potatis och purjo. Fräs dem i smöret en halv minut. Häll på buljongen och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud grönsakerna mjuka i buljongen.
  3. Ta av grytan från värmen och mixa till en slät puréliknande soppa. Rör ner crème fraiche och krydda med örtsalt och malen vitpeppar.
  4. Servering: Ge soppan ett uppkok före servering.