Potatisgratäng, klassisk fransk

Gratin dauphinois heter den i det franska köket. Helt vanlig potatisgratäng, alltså. Som är så gott till kött, både varmt och kallt i tunna skivor. Välj vinterpotatis till gratäng, färskpotatis blir inte bra alls. Jag gillar när gratängen blir mjuk och mosig. Vill du ha hela skivor i din gratäng, välj istället en fast potatissort. Båda blir lika goda.
Det här är en rätt där vitlökspulver eller torkad, malen vitlök gör sig mycket bättre än färsk, pressad.
Le dauphin
var ett smeknamn för kronprinsen i det franska hovet när landet var monarki före 1879. Jag vet inte om det var någon prins som var extra förtjust i den här rätten, men man förstår om han var det. Eller också heter den så bara för att man kan bjuda vilken prins som helt på den.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i 3 mm-skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Ta upp och torka skivorna på hushållspapper. Smörj en ugnssäker form. Varva potatisskivorna i formen med salt och peppar emellan.
  3. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Häll blandningen över potatisen så att det knappt täcker. Klicka smör överst.
  4. Grädda mitt i ugnen i 60-75 minuter tills potatisen är mjuk, grädden har sugits upp och ytan är gyllengul.

Tips
Det är gott att strö riven ost över gratängen. Gör det när det är ca 10 minuter kvar av tillagningstiden.

 

 

Resursklok kommentar

När du ändå värmer upp ugnen är det resursklokt att laga en stor gratäng. Du får mat till flera mål eller till matlådor.

Serveringstips

»Rostbiff