Det här är faktiskt den allra godaste potatislådan, och inte gör det något att den är näringsriktig och resursklok.
50/50* är ett koncept som lanserades av Jessie Sommarström, årets kock 2022. När jag guidade åt Food Tours Stockholm gjorde vi stopp på Urban Deli, där Jessie arbetade i köket. Ända sedan dess har jag varit imponerad av hennes kokkonst, och principen 50/50 stämmer väl överens med hur vi lagar mat på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.
Receptet är för 5 eller 25 personer.

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och riv selleri, morot och palsternacka fint. Fräs färsen på låg värme i oljan i en stor gryta. Tillsätt selleri, morot, palsternacka, tomatpuré och krossade tomater.
  2. Öka värmen och häll på grönsaksbuljong och svampbuljong under omrörning. Tillsätt oregano, malen vitlök, malen lök, salt och peppar. Blanda samman till en homogen sås.
  3. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner honungen.  (I Köket KSLA: 12 portioner lagom/glasform, 22 portioner/ GN 1-bleck)
  4. Fräs nötfärsen i olja.
  5. Potatislåda: Värm ugnen till 200°. (Konvektionsugn 160°.) Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
  6. Skala potatisen och skär den i skivor, om du inte använder färdigskivad potatis. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke alternativt spola av dem. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
  7. Häll tomatsåsen i en kastrull och hetta upp den. Häll grädden i en kastrull och hetta upp den.
  8. Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över tomatsåsen och lägg ett lager baljväxtfärs. Lägg på resten av potatisen.
  9. Strö över den rivna osten och häll sedan på grädden.
  10. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Konvektionsugn till 130°. Grädda gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.

 

Resursklok kommentar

Konceptet 50/50 lanserades av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Det betyder att kocken byter ut 50 procent av kött (eller fågel) i ett recept mot svenskodlad proteingröda. Konceptet 50/50 har gjort succé på Urban Deli, där Jessie arbetade tidigare. Bland annat kan du köpa Jessies köttbullar 50/50 på Urban Deli. De är gjorda på köttfärs och baljväxtfärs, även kallad svensk vegofärs från Färsodlarna.