Det här är faktiskt den allra godaste potatislådan, och inte gör det något att den är näringsriktig och resursklok.
50/50* är ett koncept som lanserades av Jessie Sommarström, årets kock 2022. När jag guidade åt Food Tours Stockholm gjorde vi stopp på Urban Deli, där Jessie arbetade i köket. Ända sedan dess har jag varit imponerad av hennes kokkonst, och principen 50/50 stämmer väl överens med hur vi lagar mat på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.
Receptet är för 5 eller 25 personer.
Gör så här
- Tomatsås: Skala och riv selleri, morot och palsternacka fint. Fräs färsen på låg värme i oljan i en stor gryta. Tillsätt selleri, morot, palsternacka, tomatpuré och krossade tomater.
- Öka värmen och häll på grönsaksbuljong och svampbuljong under omrörning. Tillsätt oregano, malen vitlök, malen lök, salt och peppar. Blanda samman till en homogen sås.
- Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner honungen. (I Köket KSLA: 12 portioner lagom/glasform, 22 portioner/ GN 1-bleck)
- Fräs nötfärsen i olja.
- Potatislåda: Värm ugnen till 200°. (Konvektionsugn 160°.) Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
- Skala potatisen och skär den i skivor, om du inte använder färdigskivad potatis. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke alternativt spola av dem. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
- Häll tomatsåsen i en kastrull och hetta upp den. Häll grädden i en kastrull och hetta upp den.
- Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över tomatsåsen och lägg ett lager baljväxtfärs. Lägg på resten av potatisen.
- Strö över den rivna osten och häll sedan på grädden.
- Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Konvektionsugn till 130°. Grädda gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.
Resursklok kommentar
Konceptet 50/50 lanserades av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Det betyder att kocken byter ut 50 procent av kött (eller fågel) i ett recept mot svenskodlad proteingröda. Konceptet 50/50 har gjort succé på Urban Deli, där Jessie arbetade tidigare. Bland annat kan du köpa Jessies köttbullar 50/50 på Urban Deli. De är gjorda på köttfärs och baljväxtfärs, även kallad svensk vegofärs från Färsodlarna.