Den här kryddblandningen blir allra godast om du använder med hela frön i stället för malda.
”Den här kryddmixen är en storsäljare i Karibiska övärlden på öar som Guadeloupe, Martinique, Saint Martin och Saint Barthélemy” säger Jens Linder, som står för originalreceptet, som var publicerat i tidningen Gourmet. ”Aromen är rik och sammansatt och speglar fusionen mellan franskt och västindiskt. Den används till allt från bräserad pumpa till grillat getkött.”
Och tänk, jag har ätit getkött en gång, och det var på invigningsfesten för Pite Havsbad efter renoveringen i början av 1990-talet. För Piteå är vänort till Saint Barthélemy, och det serverades en buffé med rätter från ön. (Jag var där för Serveras räkning när jag gjorde kundtidningen Smakfullt.)
Det recept jag har i receptbanken där du kan använda den här kryddan är Musslor från Antillerna, också ett recept från Jens och Gourmet.

Gör så här

  1. Rosta riset i en torr stekpanna på medelvärme ca 5 min. Skaka pannan då och då, och håll ordentlig koll eftersom riset lätt bränns. När riset blivit gyllenbrunt är det klart. Häll det på en tallrik och låt svalna.
  2. Rosta spiskummin, koriander, senapsfrön, svartpeppar, bockhornsklöver och kryddnejlika i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få lite färg och doftar rostat. Skaka pannan då och då.  Var noga att det inte bränns. Häll upp kryddorna på en tallrik och låt dem svalna.
  3. Blanda samman ris, rostade kryddor och gurkmeja i en mixer. Mixa till en rätt så finkornig blandning. Förvara i en lufttät burk. Kryddblandningen håller minst ett halvår.

Serveringstips

Poudre de Colombo ingår i
»Musslor från Antillerna