I välsorterade livsmedelsbutiker säljs glädjande nog morötter i olika färger. Smaken är den samma som på den vanliga orange moroten, men det lyfter verkligen en portion med all denna färgprakt. För att få lite andra smaker än morot blandar jag dem med rotselleri, palsternacka och purjolök. Var försiktig med lila morot, den färgar lika mycket som rödbeta, så tillred den för sig.
På bilden ser du regnbågsrotfrukterna tillsammans med fläskkarré serverad som klassisk svensk lunchlåda.

Gör så här

  1. Skala alla rotfrukterna. Börja med palsternacka, selleri och vit morot. Skär i ojämna bitar, ungefär 1 x 1 x 3 cm (paysanne).
  2. Fortsätt med orange och röd morot, skär på samma sätt och lägg sedan alla bitarna i kallt vatten i en bunke. Skär de lila morötterna och lägg dem i kallt vatten i en skål för sig.
  3. Koka upp lättsaltat vatten och koka palsternacka, selleri och de ljusa morötterna nätt och jämnt mjuka. Ta upp med hålslev och koka de lila morötterna på samma sätt. Hit kan rätten förberedas.
  4. Ansa och skölj purjolöken och strimla den grovt. Hetta upp en stekpanna och fräs purjolöken hastigt. Ta upp och lägg åt sidan.
  5. Fräs palsternacka, selleri och de ljusa morötterna. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs de lila morotstärningarna.
  6. Servering: Lägg palsternacka, selleri och de ljusa morötterna i botten på en karott eller fördela dem på tallrikar. Lägg på lila morot och purjolök. Strö över salt och mal över peppar. Servera genast.