Rödingfilé på norrländskt vis

Den här fantastiskt goda rätten lagade Fredrik Eriksson i Nyhetsmorgon i TV4. Det såg så gott ut att vi måste prova. På närbelagna butiken såldes fjällröding i form av hel fisk till bra pris, så vi köpte det, skar ut filéerna och anrättade dem på det sätt som Fredrik kallade ‘på norrländskt vis’. Så gott!
Många vill äta det knapriga skinnet. För den som inte uppskattar det går det lätt att bara lyfta av skinnet före servering.

Gör så här

  1. Skär ut filéerna på fiskarna och lämna skinnet kvar. Skär gräslöken smått och hacka dillen fint.
  2. Hetta upp rejält med smör i en gjutjärnspanna. Halstra rödingen med skinnsidan neråt ca 2 minuter på medelvärme, och vänd sedan. Stek ca 30 sekunder, häll på grädden och låt koka in.
  3. Strö på dill och gräslök och smaksätt grädden med salt och vitpeppar.
  4. Servering: Lägg upp rödingen på varma tallrikar och skeda över av grädden från pannan. Servera med nykokt primörpotatis och tomatsallad.

Resursklok kommentar

Vildfångad röding har säsong under höst och vinter. Odlad röding hittar du året runt.
De enda som ASC-certifierar röding är ett företag på Island. (Sommar 2020)