Rödvinsreduktion kan serveras som den är som en skysås till nötkött. Den kan också utgöra basen i en rödvinssås.
Du lagar reduktionen av mustigt rött vin, exempelvis från druvorna cabernet sauvignon eller merlot. Vill du ha en mustigare reduktion kan du tillsätta ännu mer vin och reducera ytterligare. Ju mustigare desto godare.  Kalvfonden ska vara utspädd, inte koncentrerad.

Gör så här

  1. Skala schalottenlökarna och hacka dem fint. Smält smöret i en låg, vid kastrull eller en sauteuse. Lägg ner lökhacket och fräs det i några minuter utan att det tar färg.
  2. Lägg i timjan, lagerblad, pepparkorn och tomatpuré och fortsätt att fräsa under omrörning.
  3. Häll på vin och kalvfond och låt koka upp. Strö över sockret och låt sedan reducera på medelvärme utan lock.  Det ska bli ungefär 2 dl vätska kvar.
  4. Sila reduktionen genom en finmaskig sil. Häll upp i en ren kastrull och håll varm tills det är dags att servera. ”Blanka av” såsen genom att röra ner smöret strax innan det är dags att servera.

Tips
Om du stekt biff eller oxfilé som reduktionen ska serveras till, passa på att deglacera pannan med en en skvätt vin eller lite vatten för att ta tillvara smakämnena i pannan. Sila ner i reduktionen som extra smaksättning.