Nog borde det väl gå att laga klassikern Oxfilé Provencal med rostas istället för filé? tänkte jag. Och det visade sig gå alldeles utmärkt. Dock behöver köttet hanteras lite annorlunda än i originalreceptet beroende på att rostas inte är filé, utan kräver en annan typ av tillagning.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Krydda köttet med vitlök, salt och peppar.
  2. Vitlökssmör: Lägg smöret på ett fat och pressa över vitlöken. Mosa in den i smöret med hjälp av en gaffel. Rör ihop med salt, peppar och persilja. Låt vitlökssmöret stå framme i rumstemperatur.
  3. Skala och skär potatisen i 3 mm tunna skivor. Skölj av skivorna i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse. Torka av på en ren kökshandduk.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn potatisskivorna till vacker färg. Lägg över dem i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen. Låt stå ca 30 minuter. Rör om då och då.
  5. Ta ut potatisskivorna,  krydda dem med salt och peppar och täck formen med folie eller bivaxpapper. Höj värmen i ugnen till 250° när potatisen tagits ut.
  6. Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnat, lägg ner köttbiten och bryn den i het panna. Lägg över köttet i en ugnssäker form och låt köttet steka till innertemperatur 50°, ca 12 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 5 minuter.
  7. Höj värmen till 275° när köttet tagits ut. Hetta upp smör i samma stekpanna som du stekte köttet och tippa ner potatisen. Låt den bli riktigt varm. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och lägg dem som taktegel ovanpå potatisen.
  8. Klicka vitlökssmöret över köttet och potatisen och hetta upp rätten i ugnen ytterligare ½−1 minut. Köttet får inte hinna ta färg. Ta ut och servera genast.