Hembakad rustik baguette är populärt att servera till lunchsoppa på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. I köket har jag även särskilda baguette-plåtar där bröden jäser fint utan att förlora sin runda form, men det funkar fint att jäsa bröden på plåt. För att få en glansig yta penslas baguetterna med äggvita och salt.

Gör så här

  1. Mät upp vetemjöl special och fyra sädesslag. Tillsätt saltet och rör om lite.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp. Häll i oljan och rör sedan ner mjölet, lite i taget.
  3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  6. Dela degen i 4 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
  7. Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper, eller i baguetteform, och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  8. Värm ugnen till 225 °. Vispa upp äggvitan till pensling med saltet i en kopp. Pensla längderna med äggvitan. Skär några snitt i bröden med mycket vass kniv.
  9. Ställ in plåten med bröden i ugnen och sänk värmen till 200 °. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Knacka på bröden, låter de ihåliga är de klara. Grädda annars lite till.
  10. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. 

Serveringstips

Så här skär du upp baguetterna:
Lägg baguetten med ena sidan neråt på en skärbräda.
Skär en lång skåra längs med hela baguetten, som till en ‘submarine’.
Lägg baguetten med undersidan ner och skär sneda portionsbitar tvärs över.