Den här degen är ungefär hälften så stor som av en vanlig sats saffransdeg. Den räcker lagom till tre fina saffransflätor.
Ett annat tips är att använda hälften av degen från lussekattsbaket till flätor.
Gör så här
- Blanda samman mjöl, socker och salt. Klä en plåt med bakplåtspapper. Värm mjölken till 37°.
- Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Lägg i saffran och låt det bli mjukt. Rör ner resten av mjölken.
- Häll på mjölet och rör ner, lite i taget. Knäck ner äggen och rör ner. Tillsätt smöret i klickar och arbeta samman till en kladdig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den igen, eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas. Dela degen i tre delar och skär varje del i tre delar. Rulla stänger, ca 12 cm långa, av varje del.
- Fläta tre lösa flätor (de jäser ihop). Lägg dem på plåten med ändarna mot plåtens långsidor, så att flätorna får plats att jäsa. Låt jäsa i 40−50 minuter till dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 200°.
- Vispa upp ägget i en kopp och pensla flätorna. Dekorera med pärlsocker och mandel/ nötter. Grädda 7−10 minuter långt ner i ugnen.
- Lägg flätorna att svalna på galler under bakduk. Vid servering, skär upp i skivor.