En fantastiskt god gryta på min favorit av de svenska proteingrödorna, lupinböna (den kallas också sötlupin). Smakrik gryta med mycket vacker färg och fantastiskt bra näringsinnehåll. Receptet kan dubbleras till 4 personer.

Gör så här

  1. Lägg lupinbönorna i blöt över natten.
  2. Stöt saffranet i en mortel med 1 krm salt så det blir finfördelat som ett mjöl. Häll över i en liten skål och häll på lite vatten. Låt det stå och dra medan du hackar grönsakerna.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skala moroten och skär den i bitar. Ansa och skär fänkål och paprika i bitar.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i olja i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, paprika och fänkål och fräs ytterligare en stund. Smula ner buljongtärningen, häll på vatten och crème fraiche. Krydda med saffranet och lite svartpeppar.
  5. Lägg i de blötlagda lupinbönorna. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud grytan ca 20 minuter. Lupinerna ska bli mjukare, men ha kvar ett visst tuggmotstånd.
  6. Smaka av och justera kryddningen med salt, peppar och citronsaft. Smaksätt med sambal oelek eller sweet chilisås.
  7. Hacka och strö över kryddgrönt. Servera rätten med potatis, gryn eller pasta.

 

Tips 1
För att göra grytan vegansk, byt ut crème fraiche mot kokbar ersättningsprodukt.

Tips 2
Byt ut lupinbönan mot skalade, blötlagda bondbönor. Bönorna kokar lätt sönder, så tillsätt lite mer citron i såsen. Syran från citronen gör att bondbönorna inte kokar sönder lika mycket. Var uppmärksam under tillagningen så bondbönorna inte kokar sönder. Ibland kan de skalade bondbönorna vara klara redan efter ca 10 minuter.

Resursklok kommentar

Svensk proteingröda är för oss som bor i Sverige en verkligt bra ersättning för importerade bönor och ärter. Produkter från märket Nordisk råvara är odlade på KRAV-certifierade gårdar.