Det här är julvarianten på våra populära sockerkaksrutor. Sockerkakan är kryddad med saffran och kakan toppas med julröda lingon. Smakerna blir till en sällsynt lyckad kombination.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa ett GN 1/1-bleck. (Eller en tårtform)
  2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt med en gaffel.
  3. Rör samman socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och saffran i matberedaren. Tillsätt smöret och äggen, lite i taget, under sakta omrörning till en jämn smet. OBS! Rör bara, vispa EJ.
  4. Bre ut smeten jämnt i blecket. Strö över lingonen.
  5. Grädda GN-bleck i 38 minuter, tårtform i 25−30 minuter. Låt kallna helt.
  6. Servering: Skär upp kaka i GN-bleck i rutor (8 x 6 = 44 rutor och 4 hörnbitar), kaka i tårtform i trekantiga tårtbitar. Sikta över florsocker.