I Lyon måste vi ju prova Salade Lyonnaise. När vi hittade en liten bouchon (liten restaurang med enkel men vällagad mat) som hette le Sol slog vi oss ner för att prova den här specialiteten.
Det är lite pyssel med att förbereda alla ingredienser, så ta god tid på dig.
I en äkta Salade Lyonnaise används pissenlit, färska maskrosblad. Det går mycket bra att ersätta med friséesallad eller rucolablad. Eller blandade sallatsblad, bara någon av sorterna är krispig och lite besk.

Gör så här

  1. Pocherade ägg: Häll vattnet i en kastrull och koka upp. Knäck äggen i var sin liten skål eller cocotte. Sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt 2 msk vitvinsvinäger.
  2. Gör en virvel i vattnet med en slev. Häll ner ett ägg i taget i virveln och fös ihop äggvitan mot gulan med sleven. Sjud äggen 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg dem på en assiett att rinna av.
  3. Skär sidfläsket i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en liten stekpanna, hetta upp och sänk till medelvärme. Fräs sidfläsket knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Stek brödtärningarna i stekfettet från fläsket och lite smör. Lägg brödtärningarna att rinna av på hushållspapper.
  5. Rödvinsvinägrett: Blanda samman vinäger, senap, salt och peppar i en skål. Rör ner oljan, lite i taget.
  6. Lägg sallatsbladen i en skål och blanda samman med gräslöken. Vänd ner vinägretten i salladen. Fördela salladen på serveringstallrikar.
  7. Lägg på fläsk och brödtärningar och toppa med det pocherade ägget. Servera genast medan fläsk, bröd och ägg fortfarande är lite ljumna.
  8. Mal över svartpeppar från kvarn, men smaka av innan du strör på salt. Ibland är sältan i sidfläsket tillräckligt.