I Nice måste vi naturligtvis smaka på Salade Niçoise. Jag blev jätteförvånad över att få in salladen som du ser på den första av de små bilderna nedan. Men det visade sig att salladen ska vara såhär, hoprörd och inte så vacker. själv föredrar jag att dekorera portionerna lite snyggt (se tips nedan) men gör som du vill!
Salade Salade Niçoise har sitt ursprung i Nice på franska Rivieran. Salladen ska kylas en timme för att smakerna ska hinna gifta sig. Den serveras iskall, vilket är väldigt gott en het sommardag i Nice. Salladen är traditionellt gjord av tomater, paprika, hårdkokta ägg, sardeller och tonfisk. Enlig originalreceptet ska salladen även innehålla tunnskivade franska rädisor och små kronärtskockor. Oliverna i salladen bör vara Niçoise-oliver. De odlas huvudsakligen i Alpes-Maritimes-regionen nära Nice. Oliverna är små och svarta, har en mild och fin smak med toner av lakrits.  Olivolja från trakten är dessutom ett måste i den här salladen.
Krispiga franska rädisor, späda bondbönor och små kronärtskockor får vi i Sverige bara tag i ett kort tag under sommaren. Jag brukar ibland ersätta späda bondbönor med bitar av haricots verts eller sockerärter. Kronärtskockorna kan ersättas med med kokt, kall mandelpotatis. Och så är jag förtjust i att lägga krispiga sallatsblad i bottnen på tallriken som salladen serveras i.

Gör så här

  1. Om du har hittat små, franska kronärtskockor, koka dem mjuka. Koka också bondbönorna mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Koka upp vatten och salt och lägg ner äggen. Ta tid från när vattnet kokar upp igen. Äggen ska koka 8 minuter.
  3. Ta av kastrullen från värmen och häll i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Lägg äggen i en skål med kallt vatten.
  4. Låt tonfisken rinna av och ta vara på oljan från burken. Ta upp sardellfiléerna ur burken och låt dem också rinna av en smula.
  5. Ansa och skär salladslöken och paprikan smått. Lägg i en stor skål. Skär rädisorna i tunna skivor och tillsätt. Lägg ner bönorna och tonfisken. Strö över salt och peppar och blanda samman.
  6. Skär tomaterna i tunna klyftor och tillsätt dem såväl som kronärtskockorna. Skala och skär de hårdkokta äggen i fjärdedelar och lägg dem ovanpå.
  7. Tillsätt sardellfiléer, svarta oliver och finhackad basilika. Kyl alltsammans väl i 1 timme.
  8. Servering: Blanda samman väl före servering.

Tips
Spara tomaterna, sardellerna, oliverna och äggen, och dekorera salladsportionerna snyggt med dem före servering.