Sallad på kungskrabba med misostekt hälleflundra

Norsk kungskrabba (eller kamtjatkakrabba) och hälleflundra är råvaror till den ena rätten i tävlingen Årets Kock 2016. Det är fantastiska råvaror som man inte behöver vara Årets Kock för att tillaga. Den här rätten gör du enkelt i hemmaköket utan några mer avancerade redskap är en sax, en bunke och en stekpanna. Misosmöret framhäver hälleflundrans fina smak och den ljumma salladen med krispig fänkål blir ett bra komplement till allt det smöriga och mjuka.

Gör så här

  1. Salta fiskbitarna och mal över peppar. Lägg dem på ett fat och täck med plastfolie. Smält hälften av smöret i en stekpanna, och låt det brynas lite. Rör ner misopastan och ställ åt sidan.
  2. Klipp upp skalet på krabbans ben och rensa köttet. Spara några vackra bitar till dekoration och finfördela resten.
  3. Ansa broccoli och haricots verts. Sjud broccolin knappt mjuk i saltat vatten. Koka haricots vertsen mjuka i saltat vatten. Skär broccolin i tunna skivor och lägg över i en bunke. Skär haricots vertsen i små bitar och lägg i bunken.
  4. Hetta upp stekpannan igen och smält resten av smöret. När smöret tystnar, stek fiskbitarna på medelvärme, först på skinnsidan. Vänd sedan och stek klar på andra sidan. Det tar mellan 5 och 8 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Innertemperaturen ska vara 56°.
  5. Skär under tiden fänkålen i tunna strimlor. Lägg över fänkålen och krabban i bunken tillsammans med broccoli och haricots verts.
  6. Dressing: Häll olja, citronsaft och salt i en liten kastrull. Hetta upp och rör ner citronskalet och senapen. Vänd ner den ljumma dressingen i salladen.
  7. Servering: Värm på misosmöret. Fördela salladen och fisken på varma tallrikar. Skeda misosmöret över fisken. Dekorera med dillen och de sparade krabb-bitarna.

hälleflundrakungskrabba ben hälleflundra skärbrädakungskrabba klipper upp skal 1kungskrabba klipper upp skal 2kungskrabba sklipper upp skal 3 kungskrabba köttkungskrabba rensad hälleflundrasmör närabrytbönor haricots verts ansabroccoli kokt tunnskivadhällflundra steka skinnsidan nerfänkål tunn strimlad

Resursklok kommentar

Välj MSC-certifierad hälleflundra. Kungskrabba finns det gott om, så den kan du också äta med gott samvete.

Serveringstips

Läs mer om kungskrabba!
»Kungskrabba eller kamtjatkakrabba