Härlig svensk husmanskost. Långkok är ingen större idé att göra på mindre än ett kilo kött. Däremot går det alldeles utmärkt att dubblera receptet. Minska i så fall någon deciliter på buljongen. Receptet kommer från min mamma.
Gör så här
- Skär köttet i tunna skivor. Krydda köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör i omgångar. Lägg köttet på en tallrik.
- Skala och skiva löken och bryn den i smör. Sänk värmen och låt löken bli genomskinlig och gyllenbrun.
- Skala potatisarna och skär dem i skivor. Skär eller klipp köttet i grova strimlor. Varva kött, lök och potatis i en gryta. Pudra med mjöl mellan varven.
- Lägg i lagerbladet och pepparkornen, och häll på buljongen. Häll också på köttsaften som bildats på fatet.
- Koka upp, sänk värmen och låt rätten sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ca 1 ½ timme. Servera direkt ur grytan.
Resursklok kommentar
När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.