Härlig svensk husmanskost. Långkok är ingen större idé att göra på mindre än ett kilo kött. Däremot går det alldeles utmärkt att dubblera receptet. Minska i så fall någon deciliter på buljongen. Receptet kommer från min mamma.

Gör så här

  1. Skär köttet i tunna skivor. Krydda köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör i omgångar. Lägg köttet på en tallrik.
  2. Skala och skiva löken och bryn den i smör. Sänk värmen och låt löken bli genomskinlig och gyllenbrun.
  3. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Skär eller klipp köttet i grova strimlor. Varva kött, lök och potatis i en gryta. Pudra med mjöl mellan varven.
  4. Lägg i lagerbladet och pepparkornen, och häll på buljongen. Häll också på köttsaften som bildats på fatet.
  5. Koka upp, sänk värmen och låt rätten sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ca 1 ½ timme. Servera direkt ur grytan.

Resursklok kommentar

När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.