Sjömats-Wallenbergare på gårdsclarias

Havets Wallenbergare har blivit en nästan etablerad rätt. Färs på gårdsclarias är en relativt ny produkt (2023) som jag tänkte skulle passa förträffligt att göra den rätten på. Fast gårdsclarias kommer från uppfödd fisk, så den har inget med havet att göra. Därför kallar jag rätter för sjömats-Wallenbergare. Clarias-färsen är neutral och mild i smaken, därför tillsatte jag havskräftstjärtar och rom i smeten.
Det här blev jättegott, om jag får säga det själv!

Gör så här

  1. Hacka havskräftstjärtarna eller räkorna grovt. Finns det rom med i havskräftorna blir det vackert och gott att ta med den i smeten.
  2. Lägg fiskfärsen i en bunke tillsammans med havskräfts- eller räkhacket och eventuell rom.
  3. Tillsätt äggulor, grädde, majsstärkelse, epice riche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Forma färsen till fyra lagom stora puckar. Panera dem i ströbröd eller panko.
  5. Stek i puckarna i smör på medelhög värme, 3–4 minuter på vardera sida.
  6. Servering: Servera sjömats-Wallenbergarna nystekta med potatismos, gröna ärter och skirat smör.

Tips
De här sjömats-Wallenbergarna går utmärkt att frysa in. Svep in varje puck i plastfolie och lägg i en plastpåse. Tina i kylskåp till halvtinad och stek i rikligt med smör på låg värme tills de är varma rakt igenom.

TEST AV FISKFÄRS PÅ GÅRDSCLARIAS (april 2023)
så här tyckte vi:

PLUS:
-Lättarbetat färs som höll ihop fint.
-Mild och fin smak.
-Landbaserad uppfödning som inte påverkar miljön negativt.

MINUS:
-Inget! Vi kommer absolut att köpa den här produkten igen.

Resursklok kommentar

Fisk och fiskprodukter från landbaserad uppfödning är världens mest hållbara fisk.