Morot, purjo och ananas? Ja, jag ÄR allvarlig.
Specialsalladen var en storsäljare i delikatessdisken på Tempo i Finspång där jag jobbade extra under gymnasiet. Den är god som tillbehör till kall kyckling eller kallskuret kött, till exempel på en buffé.
Så här gör du en sallad som liknar den vi gjorde på Tempo.
Jag gör den numera mest i köket på KSLA, där vi lägger den på olika sorters smörgåsar med pålägg som lättrökt kalkonbröst, kokt skinka eller kall, tunnskivad fläskkarré.
Gör så här
- Skala och tärna moroten/morötterna. Koka tärningarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och lägg morotstärningarna i ett bleck (på en assiett) att svalna. Kyl dem.
- Öppna ananasburken och häll ananaskrosset i en finmaskig sil. Låt rinna av. (Ta vara på ananasspadet.)
- Ansa och strimla purjolöken fint.
- Lägg morotstärningar, ananas och purjo i en bunke. Vänd ner majonnäsen. Låt salladen stå och mogna någon timme. Förvara kallt till servering.