Ugnstekt kyckling med smör, soja och citron

Det här är ett av de första recept jag lärde mig att laga när jag fick eget boende efter gymnasiet. Det var Jannice, som var mamma till barnen jag var barnflicka åt, som lärde mig att laga den här goda kycklingen. Allra bäst blir den om du använder en stor, rejäl kyckling. Den vi använde (som du ser på bilden) vägde 1,9 kilo.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj en ugnssäker form. Skala morötter och lök och skär i mindre bitar. Lägg grönsakerna i formen. Klipp av vingspetsarna på kycklingen och lägg dem i formen.
  2. Dela citronen och pressa ut saften ur hälften och gnid in kycklingen med den. Lägg en andra halvan i kycklingen. Gnid eventuellt in kycklingen med rosmarin.
  3. Rör samman salt, peppar och soja. Lägg kycklingen ’på mage’ på grönsakerna i formen. Pensla kycklingen med kryddblandningen. Hyvla över hälften av smöret och ställ in kycklingen i ugnen.
  4. Låt kycklingen steka en dryg halvtimme och ta sedan ut formen. Ta upp kycklingen och flytta över grönsakerna till en egen, liten form som du ställer in i ugnen.
  5. Vänd kycklingen och lägg den i den stora formen. Ställ in kycklingen i ugnen och stek andra sidan. Sammanlagd tillagningstid ska vara 1 ¼ till 1 ½ timme. Pensla kycklingen då och då med vätskan från formen.
  6. Lägg en bit folie eller ett lock över grönsakerna om de får för mörk färg. Passa också på att förbereda det du vill servera till kycklingen.
  7. Tippa kycklingen så att lite saft rinner ur när du ska kontrollera om den är färdig. Om saften är klar, inte röd, är kycklingen färdig att äta. Låt stå i ytterligare 15 minuter om saften är röd och prova sedan igen. Om du kan vrida kycklinglåret lätt är den färdig. Innertemperaturen på det tjockaste stället i låret ska vara 82°.
  8. Ta ut kycklingen ur ugnen, skär upp den i fina bitar och servera den med grönsakerna och andra, goda tillbehör. Vätskan från formen kan du servera som sky till.

Resursklok kommentar

Kyckling finns med Svensk Fågel-märke, som garanterar att den är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige samt god djuromsorg och frihet från salmonella.
Det finns också kyckling från certifierad produktion, Från Sverige-certifirad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.