Recept taggade med Citrussäsong

Ankbröst med apelsinsås

En superläcker festrätt. Apelsinens fina balans mellan syra och sötma passar fint till det feta ankköttet. Det är viktigt att ankbröstet får en slutlig innertemperatur på 70 grader, gärna 72 grader, för att undvika bakterier som campylobakter och salmonella.

Citronris

Ska du servera kyckling eller fisk passar det bra med citronris till. Det här är ett kryddigt, aromatiskt ris som inte smakar starkt utan bara fylligt och gott. Originalreceptet (som jag minskat ner lite) kommer från Page One-boken Indiska Kokboken.

Inlagda citroner

Det är väldigt gott med inlagda citroner. De kan användas som krydda, i grytor eller som tillbehör. De ingår också som ingrediens i vissa sallader.

Ugnsstekt kyckling med smör, soja och citron

Det här är ett av de första recept jag lärde mig att laga när jag fick eget boende efter gymnasiet. Det var Jannice, som var mamma till barnen jag var barnflicka åt, som lärde mig att laga den här goda kycklingen.

Limonana – israelisk mynta- och citrondryck

Limonana är en fräsch och uppfriskande dryck gjord på färskpressad citronsaft, sockerlag och färsk grönmynta. Ofta serveras den med krossad is eller iskuber.