Recept taggade med Baljväxter

Len förrättssoppa på ärtskott

Ärtskott är så goda och så vackra att dekorera maträtter med. Men förpackningen räcker länge, så för att ärskotten inte skulle förfaras testade jag att göra en liten soppa på dem. Det gick alldeles utmärkt och blev fräscht med god smak av sockerärt.

Påläggskräm på bondböna, örter och vitlök

Bondbönor, i sin skida, kan köpas färska på sensommaren. De blir till ett alldeles underbart pålägg på sommarens mackor tillsammans med örter och svensk rapsolja.

Bondbönor i asiatisk sås

Svenska torkade bondbönor möter asiatiska smaker. En mustig gryta med en fin balans mellan sälta och syra och lite hetta.

Koka färska bondbönor

Bondbönor måste kokas innan man kan äta dem. Bönan inuti baljan är vackert grön och har god, söt smak. Den kan med fördel serveras som den är med lite smör och salt. Pressad citronsaft är också gott till. Det ljusa skinnet är fullt ätbart.

Koka färska ärter

De färska ärter vi köper på torget under sommarsäsongen (juli till september) är oftast av sorterna märgärter eller spritärter. Om du räknar med att få ut ungefär 250 g ärter, köp det dubbla eftersom baljorna går bort.