Fiskarens åländska soppa är otroligt enkel att laga, och dessutom snabblagad. Ursprungligen kokades fisken i bara saltat vatten, och jag kan tänka mig att den kokades urtagen och fjällad, fast med benen kvar. Nu, när vi gör soppan på rensad och filéad fisk, kokar jag fisken i stället i buljong för att få mer smak.
Om du vill servera svartbrödsmörgås till måste du dock vara ute i god tid. Det tar nästan en hel vecka att baka åländskt svartbröd enligt konstens alla regler.

Gör så här

  1. Rensa fisken, filéa och skär dess kött i bitar. Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Skala löken och strimla den.
  2. Koka upp lättsaltat vatten och koka morot och potatis mjuka. Klipp persiljan och skär gräslöken smått.
  3. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt kryddpeppar och lök. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 5 minuter för att fiskbuljongen ska få ordentlig smak av kryddpepparen.
  4. Lägg ner fisken, koka upp igen och sänk värmen till medel. Sjud fisken tills den är kokt rakt igenom. Ta upp potatis och morot från kokvattnet med hjälp av en hålslev. Lägg över i soppan.
  5. Servering: Strö persilja och gräslök över soppan och servera med svartbrödssmörgås.

Serveringstips

Så här bakar du åländskt svartbröd
»Åländskt svartbröd