En härlig lunchsoppa att laga när primörer som morötter, blomkål, purjolök och rädisor är som bäst. På Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, serverar vi soppan med hembakat bröd.
När du lagar ängamat till många är det svårt att reda av med äggula så som man gör i grundreceptet. (Du hittar länken till grundreceptet längre ner i receptet.) Om du vill ha en tjockare soppa, koka antingen ner grädden ordentligt först, eller red av den lätt med en toppredning.
Inget hindrar heller att du lägger till eller byter ut grönsaker i soppan. Prova med haricots verts, kokta bondbönor eller sparris, som också är  goda att använda.

Gör så här

  1. Skölj och ansa blomkålen och bryt den i små buketter. Tvätta och skär morötterna i minde bitar. Ansa och skär purjolökarna i mindre bitar. Ansa och skiva rädisorna.
  2. Smält smöret och fräs purjolöken hastigt. Lägg åt sidan.
  3. Koka upp buljongen och grädden. Lägg i morot och blomkål. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 8 minuter tills grönsakerna mjuknat.
  4. Häll i purjolöken, ärterna och rädisorna. Ge soppan ett uppkok. Smaka av och krydda med salt och peppar.
  5. Strö över persilja före servering.

Foto: Malin Nordblom @fabfoodieswede

Serveringstips

Om du vill laga ängamat till 4 personer hittar du receptet här.
I det här receptet reds soppan med äggula.
»Ängamat för 4