Ängamat ger sådan känsla av sommar och semester med alla de fina sommarprimörerna samlade i en enda soppa. Den här soppan är mild och len och brukar bli populär om det finns barn med runt bordet.
Ängamat förknippar jag med somrarna på Torpet i min barndom. Fast min mamma var den modern 70-talsmamma – hon lagade ängamat på frystorkat halvfabrikat. Det var gott det med, måste jag säga! 🙂

 

Gör så här

  1. Skölj och ansa blomkålen och bryt den i buketter. Tvätta och skär morötterna i minde bitar. Ansa och skär salladslökarna i mindre bitar. Ansa och skiva rädisorna.
  2. Koka upp buljongen och grädden. Lägg i morot, blomkål och lök. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 8 minuter tills grönsakerna mjuknat.
  3. Häll i ärterna och rädisorna.
  4. Hetta upp soppan tills de första bubblorna syns och rör ner äggulan. Nu får soppan inte koka mer.
  5. Smaka av och krydda med salt och peppar. Strö över persilja före servering.

Tips

Det här är grundreceptet till ängamat. Inget hindrar att du lägger till eller byter ut. Prova med haricots verts, kokta bondbönor eller sparris, som också är också goda att använda.

 

Resursklok kommentar

Äggvitan kan du spara och göra en proteinförstärkt omelett till frukost nästa dag.

Serveringstips

Så här kokar du spritärter
»Koka färska ärter