Aquafaba är spadet som baljväxter har kokt i. Aqua betyder ’vatten’ och faba betyder ‘bönor’. Visst kan du använda spadet direkt från förpackningen när du köpt förkokta ärter eller bönor, men här får du ett tips på hur du kan använda kokspadet från ditt eget kok. Tänk på att det tar 2 dygn innan du har färdig aquafaba, så här krävs lite planering.
Använd aquafaba istället för ägg i mjuka kakor, maräng eller vegansk majonnäsersättning.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg lupinbönorna i en bunke. Häll på vatten så att det står 4−5 cm över bönorna. Ställ bunken med sitt innehåll på en sval plats till nästa dag.
  2. Dag 2: Häll bort blötläggningsvattnet och skölj av bönorna. Låt dem rinna av i en sil. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på vatten så att det står 4−5 cm över bönorna. Salta. Koka upp, sänk värmen och sjud på låg värme i 30−60 minuter.
  3. Ta av kastrullen från värmen och ställ den med bönorna och kokspadet på ett svalt ställe i ytterligare ett dygn.
  4. Dag 3: Sila av kokspadet ner i en ren bunke. Spadet i bunken är aquafaba.  Bönorna kan du använda till annat och spadet kan du nu använda i matlagning. Ta 3 msk aquafaba för att ersätta 1 ägg. I kyl håller sig aquafaba i ca 4 dagar och det går utmärkt att djupfrysa.

Tips
Frysa in aquafaba i istärningslåda, så kan du ta fram så mycket du behöver nästa gång.