Bowl: Laxpoké, snabbvarianten

Det här ser kanske krångligt ut, men det går faktiskt snabbt att få fram den här rätten, jämfört med om du ska göra poké efter konstens alla regler. Allt som allt tar den här varianten på poké bowl ca 40 minuter. Smaken på snabbvarianten blir utsökt och väldigt lik originalet.

Gör så här

  1. Lägg in laxen i frysen ca 30 minuter, så går den lätt att skära.
  2. Mangosallad: Börja med mangosalladen, så tinar mangon lagom till servering. Lägg mangotärningarna i en skål. Hacka chilin och vänd ner den och limesaften.
  3. Marinad: Häll risvinägern i en skål. Pressa ner vitlöken och rör ner chili och salt.
  4. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka broccolibuketterna och skär rädisorna i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken. Ta ut laxen från frysen och tärna den i små tärningar, knappt 1 cm. Vänd ner laxtärningarna i marinaden.
  5. När riset börjar bli klart, låt laxen rinna av i en sil. Blanda sedan samman laxtärningarna med soja, sriracha och sesamolja. Det är det här som är själva pokén. Dela avokadorna, tärna smått och blanda samman med limesaft.
  6. Fördela riset i serveringsskålar och lägg på broccoli, rädisor, purjo och avokado. Toppa med laxpoké och sesamfrön.

Tips
Du kan naturligtvis använda vilka grönsaker du vill.
Färsk koriander är också gott till.

 

Resursklok kommentar

Det finns lax från ASC-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
Gult ljus (okej att äta ibland) i WWFs fiskguide får även lax odlad i öppna kassar i Norge, Skottland, Irland, Island eller Färöarna. (2020)

Serveringstips

Kimchi är gott till. Köp färdig eller gör själv. Även srirachamajonnäs passar till.
»Kimchi
»Srirachamajonnäs