Börja dagen innan du ska lägga in kimchin med att salta kålen och frysa in vitlöken. Lite pyssel är det med att göra egen kimchi, så om du inte tycker det är kul att experimentera i köket, köp färdig! Det finns väldigt bra kimchi att köpa i butik eller beställa via nätet.
Det här receptet på kimchi är en kombination av de recept jag har fått från två olika vänner.
Det första receptet jag fick var när vi bodde granne med Junghi från Korea på 1980-talet. Hon förvarade sin kimchi nergrävd i rabatten utanför huset. Gissa om jag blev förvånad när vi skulle äta lunch och hon drog på sig vinterstövlarna och började sopa snö och gräva efter sin kimchi!
Det andra receptet fick jag av en guidekollega på Food Tours Stockholm, Franziska. Hon var inspirerad av sin japanske pojkvän och visste massor om asiatisk matlagning. Dessutom var hon mästare på att göra egen kimchi.
Och så här gör jag!

Gör så här

  1. Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på en tallrik eller ett lock. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
  2. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i frysen ett dygn. Tina dem därefter och riv dem.
  3. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan och purjolöken fint.
  4. Blanda samman vitlök, ingefära, purjolök, rättika, chiliflakes, socker och fisksås till en röd pasta. Gnid in den noga i kålen så att det kommer kryddpasta även mellan bladen. Skär kålhalvorna på länden till kvartar.
  5. Rulla ihop kålen och lägg den tätt i en glasburk som är precis så stor att kålen ryms. Sätt på ett tätslutande lock och låt stå i kylskåp i ca 10 dagar före servering. Den är klar när den fermenterat och börja lukta lite syrligt.
  6. Kimchi med levande mjölksyrabakterier är en färskvara som ska förvaras i kylskåp.

 

 

 

Resursklok kommentar

De flesta grönsaker, kål och lök finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.

Serveringstips

Använd kimchi som banchan, tillbehör till koreansk mat, eller så här:

»Kimchiaioli
»Bowl med bibimbap