En riktig gammaldags dessert från det franska köket. Allra bäst blir crème brûlée om man gör den efter konstens alla regler, det vill säga låter smeten vila i kyl över natten innan äggkrämen ska gräddas. Servera crème brûlée som den är eller med färska bär.

Gör så här

  1. Dag 1: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna i en kastrull. Lägg ner resten av vaniljstången, häll på grädde och mjölk.
  2. Koka upp, ta av från värmen och låt svalna och dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
  3. Rör ihop äggulor och socker. Rör ner gräddmjölken, lite i taget. Ställ smeten att mogna i kyl över natten.
  4. Dag 2: Värm ugnen till 150°. Smörj cocotterna och fyll dem nästan ända upp med äggkrämen.
  5. Ställ dem i en ugnsform. Ställ in formen i ugnen och fyll vattenbadet med vatten upp till hälften.
  6. Grädda i ca 40 minuter. När äggkrämen stannat är den klar. Ta då ut och låt svalna.
    (Kan eventuellt kylas över natten, men tas då fram i god tid före servering för att anta rumstemperatur.)
  7. Strö råsocker över och bränn av med brännare (Alt i ugn, 250° och grill). Färgen på sockret ska vara lätt gyllenbrun.
  8. Servering: Servera som den är eller dekorera eventuellt med färska bär. Om du ska dekorera med bär, gör det då precis före servering.