En riktig gammaldags fransk restaurangklassiker. Allra bäst blir crème brûlée om man gör den efter konstens alla regler, det vill säga gör smeten dagen före äggkrämen gräddas.
Det här är ännu ett av de recept jag fick av Johanna, som basade för köket på Ågården i Trosa. Crème brûlée var ett av paradnumren på restaurangen den sommaren jag jobbade där (2013). Vi serverade den alltid med färska bär som vi köpte av en lokal leverantör.

Gör så här

  1. Dag 1: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna i en kastrull. Lägg ner resten av vaniljstången, häll på grädde och mjölk.
  2. Koka upp, ta av från värmen och låt svalna och dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
  3. Rör ihop äggulor och socker. Rör ner gräddmjölken, lite i taget. Ställ smeten att mogna i kyl över natten.
  4. Dag 2: Värm ugnen till 150°. Smörj cocotterna och fyll dem nästan ända upp med äggkrämen.
  5. Ställ dem i en ugnsform. Ställ in formen i ugnen och fyll vattenbadet med vatten upp till hälften.
  6. Grädda i ca 40 minuter. När äggkrämen stannat är den klar. Ta då ut och låt svalna.
    (Kan eventuellt kylas över natten, men tas då fram i god tid före servering för att anta rumstemperatur.)
  7. Strö råsocker över och bränn av med brännare (Alt i ugn, 250° och grill). Färgen på sockret ska vara lätt gyllenbrun.
  8. Servering: Servera som den är eller dekorera eventuellt med färska bär. Om du ska dekorera med bär, gör det då precis före servering.