Fiskgryta med blåmusslor, saffran och apelsin

Allt som innehåller apelsin smakar lite Spanien, tycker jag. Den här grytan blir lite spansk med sin röda och gula paprika, men också för den milda smaken, vilket är något jag förknippar med spansk sjömat.
Om du hittar svenska blåmusslor odlade på rep lämnar de inte sand efter sig i buljongen. Annars får du sila den noga innan du använder den till fiskgrytan. Använd hemgjord fiskbuljong, koncentrerad fiskbuljong från flaska + vatten eller tärning löst i vatten.
Originalet till det här receptet var publicerat i DN och skapat av Cecilia Lundin. Jag har dock ändrat så mycket att hon nog inte skulle känna igen sitt recept.

Gör så här

 1. Använder du djupfryst fisk, låt den tina till hälften. Skär fisken i 3x 3 cm tärningar. Lägg på en assiett och strö över salt och peppar.
 2. Skala potatisarna och tärna dem i carré, 2 x 2 cm tärningar. Ansa fänkålen och skär den lika dant.
 3. Rensa musslorna och kasta dem med spräckt skal. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten och ta bort skägget från skalöppningen. Lägg dem i en skål, skölj i kallt vatten och skaka om dem i skålen. Kasta de musslor som inte sluter sig. Låt musslorna rinna av i durkslag.
 4. Skala och hacka lök och vitlök. Ta loss stjälkarna från persiljan och spara dem till musselkoket.  Lägg bladen i ett glas och finklipp. Tvätta apelsinen noga och riv skalet. Pressa ut saften. Strimla paprikorna.
 5. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor gryta med lock. Tillsätt löken och fräs den gyllene och glansig. Tillsätt vitlöken och fräs den en kort stund. Lägg ner persiljestjälkarna och timjankvisten.
 6. Häll vin och buljong, koka upp och häll ner musslorna. Lägg på lock och koka upp. Låt musslorna koka ca 5 minuter. Skaka grytan då och då under tiden.
 7. Hetta upp 2 tsk olivolja i en traktörpanna. Fräs paprikan och ställ åt sidan.
 8. Ta upp de färdiga musslorna med hålslev och lägg över dem i en bunke. Kasta musslor som fortfarande är slutna. Ta bort persiljestjälkarna och timjankvisten. Plocka ut musslan ur hälften av musselskalen.
 9. Häll över musselbuljongen i traktörpannan. Strö ner saffranet i musselbuljongen, lägg ner lagerbladet och tillsätt apelsinsaften.
 10. Lägg ner potatis och fänkål. Koka upp sänk sedan värmen till medel. Sjud 10 minuter under lock.
 11. Tillsätt fisken, koka upp och sjud utan lock tills fisken är vit rakt igenom, ca 5 minuter. Lägg ner de plockade musslorna och oliverna. Lägg på lock och hetta upp.
 12. Servering: Lägg de sparade musslorna i skal överst och strö över den klippta persiljan.

 

Serveringstips

Så här gör du egen fiskbuljong
»Fiskbuljong