Söta kransar som du kan servera på vintermingel eller till lucia. De passar även som ljusmanschett eller i en gammaldags julhög. Fläta inte för tätt eftersom degen jäser och fyller ut flätorna.
Gör så här
- Blanda samman mjöl, socker och salt. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Värm mjölken till 37°.
- Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Lägg i saffran och låt det bli mjukt. Rör ner resten av mjölken och klicka ner smöret.
- Häll på mjölet och rör ner, lite i taget. Knäck ner ägget och rör ner. Arbeta samman till en kladdig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den igen, eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas. Dela degen i två delar och skär varje del i 6 delar.
- Rulla 3 stänger, ca 30 cm långa, av varje del. Fläta stängerna och tryck ihop dem till kransar. Lägg över kransarna på bakpappersklädd plåt, 6 kransar per plåt.
- Låt jäsa ca 40 minuter tills kransarna har fått dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 225°.
- Vispa upp ägget i en kopp och pensla kransarna. Grädda dem 7 −10 minuter mitt i ugnen. Lägg kransarna att svalna på galler under bakduk.