Söta kransar som du kan servera på vintermingel eller till lucia. De passar även som ljusmanschett eller i en gammaldags julhög. Fläta inte för tätt eftersom degen jäser och fyller ut flätorna.

Gör så här

  1. Blanda samman mjöl, socker och salt. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Värm mjölken till 37°.
  2. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Lägg i saffran och låt det bli mjukt. Rör ner resten av mjölken och klicka ner smöret.
  3. Häll på mjölet och rör ner, lite i taget. Knäck ner ägget och rör ner. Arbeta samman till en kladdig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen och arbeta den igen, eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas. Dela degen i två delar och skär varje del i 6 delar.
  5. Rulla 3 stänger, ca 30 cm långa, av varje del. Fläta stängerna och tryck ihop dem till kransar. Lägg över kransarna på bakpappersklädd plåt, 6 kransar per plåt.
  6. Låt jäsa ca 40 minuter tills kransarna har fått dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 225°.
  7. Vispa upp ägget i en kopp och pensla kransarna. Grädda dem 7 −10 minuter mitt i ugnen. Lägg kransarna att svalna på galler under bakduk.