“Glömd” kallas marängen därför att den ska stå i ugnen över natten. Den ska alltså lagas dagen innan man äter den. Perfekt när du ska ha gäster och vill förbereda. Man skulle kunna säga att det här är pavlova på svenskt vis.
Receptet kommer ursprungligen från Karin Chädström, legendarisk kallskänka från bl a restaurang Riche. Men det var Eva Haker som lärde mig göra den här desserten.

 

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Smörj och mjöla en ugnssäker form.
  2. Vispa äggvitorna till marängen till fast skum med hjälp av elvispen. Blanda försiktigt ner socker, bakpulver och salt, lite i taget, under fortsatt vispning.
  3. Smeten ska bli hård och fast och du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut. Häll smeten i formen. Dra upp smeten mot kanterna till en “skål”. I mitten behöver det bara vara ett tunt lager smet.
  4. Ställ in formen i ugnen. Stäng av värmen och låt formen stå i rumstemperatur utan att täcka den tills nästa dag.
  5. Servering: Vispa grädden och fyll ”skålen” i marängen. Toppa med bär och servera genast.

Resursklok kommentar

Om du lagar något där endast gulorna på äggen går åt kan du använda vitorna till glömd maräng.