Grillad hel laxsida

När man är många runt bordet är en hel grillad laxsida något av det mest goda och lättlagade du kan bjuda på.
Gör klart alla tillbehör i förväg, samla vännerna runt grillen och grilla i sällskap av vännernas glada tillrop.
Gott till är potatissallad eller bara nykokt, ångande färskpotatis. En kall sås är också gott till.

Gör så här

  1. Lägg ut laxsidan på en skärbräda. Blanda samman salt, socker och peppar. Hacka dillen. Gnid in köttsidan på fisken med saltblandningen och strö över dillen. Klappa in dillen lätt.
  2. Skär ett par snitt i den tjockaste delen av laxsidan och vira in svanstippen i folie.
  3. Vänta tills du fått en fin glödbädd på grillen och lägg på laxen med skinnsidan neråt. Grilla tills skinnet börjar lossna i kanterna.
  4. Vänd då hela laxsidan med hjälp av två stekspadar. Ta bort folien. Grilla med köttsidan neråt tills laxen fått vacker färg och skinnet lossnar lätt. Om du använder termometer ska innertemperaturen på tjockaste stället vara 60°.

Tips
Den här kryddningen kallar jag ‘snabbgravad’, men det går alldeles utmärkt att byta ut socker-saltblandningen och dillen mot någon annan av dina favoriter, till exempel citronpeppar eller soja och sesamfrön.