Det här receptet lärde jag mig laga i hemkunskapen i skolan, och jag lagar den än, då och då. En praktisk och snabblagad allt i ett-gryta. Den blev med tiden barnens och dagbarnens favorit. Nu är den barnbarnens! Och alla andras. Duka med kniv, gaffel och sked. Buljongen blir så god av tomat och senap och den vill man gärna äta upp.

Gör så här

  1. Skär falukorven i tjocka skivor och dela varje skiva i 4 delar. Lägg i en skål och vänd runt i senapen.
  2. Ansa blomkål och purjolök. Bryt blomkålen buketter. Skär purjon i 2 cm strimlor. Skala moroten och skär den i bitar. Gör samma sak med potatisen.
  3. Koka upp buljongen och lägg ner moroten. Låt den sjuda ca 5 minuter. Lägg i blomkål, potatis och purjo och koka upp. Sänk värmen till låg och låt grönsakerna sjuda under lock tills de är nästan mjuka, ca ytterligare 5 minuter.
  4. Skär tomaterna i klyftor. Hacka persiljan.
  5. Lägg i korv och potatis i grytan, höj värmen så att grytan kokar upp och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda i ca 5 minuter till. Låt tomatklyftorna sjuda med de sista minuterna. Strö persilja över före servering.

 

Resursklok kommentar

Det är resursklokt att tillaga allt i en och samma panna.